G.I. Joe on lelubrändi, jolla on pitkät perinteet. Yhdysvaltalaisen militarismin ja patriotismin innoittama sarja alkoi jo 1960-luvulla, kun Hasbro alkoi valmistaa 30-senttisiä sotilasnukkeja. Se G.I. Joen inkarnaatio, joka kuitenkin muistetaan tänäkin päivänä lämpimimmin, on 80-luvulla alkunsa saanut 9,5-senttisen toimintafiguurien sarja, alaotsikoltaan "A Real American Hero". Euroopassa lelut (ja sen oheissarjakuvat ja -tv-sarja) tunnettiin paremmin nimellä Action Force. Yhteensä sarjassa vuosina 1982–94 ilmestyi yli 500 figuuria.
G.I. Joe keskittyy kahden sotilaallisen ryhmittymän, nimikkoamerikkalaishyvisten ja mystisen terroristijärjestö Cobran, yhteenottoihin. Sarjan taustalla oli paitsi Hasbro, joka halusi tuoda lelubrändinsä takaisin markkinoilla, myös sarjakuvajätti Marvel, jonka käsikirjoittaja Larry Hama loi uudelle lelusarjalle taustatarinan. Hama oli myös vastuussa lähes jokaisesta G.I. Joe -hahmosta. Yksi lelujen omalaatuinen piirre oli jokaisen figuurin mukana tullut "henkilökortti" (file card), jossa esiteltiin kyseinen hahmo erityiskykyineen ja kerrotiin hänen taustoistaan. Näistäkin suurimman osan kirjoitti juuri Larry Hama.
Vuonna 1987 ilmestyi leluhyllyihin Crystal Ball -niminen Cobran joukoissa taisteleva hahmo. Ensiesiintymisensä sarjakuvissa Crystall Ball teki kaksi vuotta myöhemmin G.I. Joe: Special Missions -lehden numerossa 24. Ja nimenomaan tämä hahmo on linkki G.I. Joen ja Stephen Kingin välillä.
Stephen Kingin nuorempi poika, Owen, joka nykyään on hänkin menestynyt kirjailija, oli kova G.I. Joe -fani. Vuonna 1977 syntynyt Owen oli juuri sitä ikäluokkaa, jolle sarjan figuurit oli suunnattu. Tarinan mukaan Owen oli suunnitellut uuden G.I. Joe -hahmon, jonka hänen isänsä oli sitten esitellyt Hasbrolle. Lisa Rogakin kirjassa Haunted Heart mainitaan Owenin itse ottaneen yhteyttä Hasbroon ja kertoneen ideastaan uudeksi hahmoksi. Hasbro tarttui ehdotukseen ja palkitsi Owenin usealla laatikollisella G.I. Joe -leluja.
Toisen kertomuksen mukaan nimenomaan isä-King oli idean takana. Viime aikoina on kuitenkin esitetty myös kolmatta versiota, jonka mukaan Larry Haman jo aiemmin suunnitteleman Crystal Ballin taustatarina korvattiin Kingin kirjoittamalla. Ilmeisesti hahmo ja sen ulkonäkö olivat tosiaan jo Haman suunnittelemina olemassa, kun King tavalla tai toisella tuli kuvioihin ja kirjoitti Crystal Ballin henkilökortin.
Kingit ovat itsekin antaneet hyvin ristiriitaisia kommentteja siitä, kuka Crystal Ballin loi ja miten. Entertainment Weeklyn haastattelussa 2017 käy ilmi, kaikesta ristiinpuhumisesta huolimatta, että ilmeisesti idea ajatuksia lukevasta Cobran miehestä ja tämän nimestä olivat alunperin Owenin, mutta muun kehittelytyön isä ja poika hoitivat yhdessä. Haastattelu ei silti anna selvyyttä siihen, kuka kirjoitti Crystal Ballin file cardin.
Crystal Ballin taustatarina ainakin on linjassa niiden mielleyhtymien kanssa, joita King 80-luvun puolivälissä herätti. Hän ei ole tyypillinen armeija- ja sissikoulutuksen saanut soturihahmo vaan yliluonnollisia voimia hyödyntävä mystikko, siis kauhuviihteen kuvastoa. Crystal Ballista kerrotaan, että hän on romanialaisen selvänäkijän poika, itse asiassa "seitsemännen pojan seitsemäs poika". Hänen äitinsä on kotoisin Mainen Bangorista, mistäpä muualta. Cobran kerrotaan käyttävän Crystal Ballin kykyä lukea ajatuksia kuulustellessaan vihollisia. Ilmeisesti hänen kykynsä eivät kuitenkaan toimi ihan aina... Varmaankin juuri tästä syystä Crystal Ballin varustukseen kuuluu "hypno-shield", kilpi joka hypnotisoi hänen vastustajansa.
Crystal Ball on melko hölmö hahmo G.I. Joen alkuaikojen sotilaiden joukossa, mutta toisaalta samaan aikaan hänen kanssaan sarjaan ilmestyi myös muita melko eriskummallisia figuureja. Maininnan ansaitsee ainakin nyrkkeilyyn erikoistunut Big Boa (vrt. Rocky Balboa) ja taisteluhaukkoihin erikoistunut, entinen veroneuvojajuppi Raptor.
Jos Stephen King todella kirjoitti Crystal Ballin henkilökortin, on se taatusti yksi erikoisimmista lisistä hänen tuotantoonsa. Tekijyys ei kuitenkaan ole missään nimessä varmaa. Esimerkiksi Justin Brooksin massiivinen King-bibliografia ei mainitse tekstiä, vaikka se muuten listaakin kaikkein pienimmätkin Kingin kirjoitukset. Aivan tyhjästä väitteet Kingin osallisuudesta Crystal Balliin eivät varmasti silti ole tulleet. Viittaapa hän ohimennen itsekin hahmoon Kolkuttajat-romaanissaan.
Sen sijaan aivan varma yhteys G.I. Joen ja Kingin perheen kanssa on hahmo nimeltä Sneak Peek. Tämä on paljon Crystal Ballia perinteisempi sotilashahmo, hyvisten puolella taisteleva radisti. Hänen ulkonäössään on jotain hyvin tuttua – ja todellakin, Sneak Peek on oikealta nimeltään Owen King ja kotoisin Mainen Bangorista! On sanottu, että Sneak Peek oli korvaus tai kiitos Kingien antamasta avusta Crystal Ballin suunnittelussa. Joka tapauksessa se on melko ainutlaatuinen fan service Hasbrolta!
Myös Sneak Peek ilmestyi kauppoihin vuonna 1987. Seuraavana vuonna hahmosta ilmestyi tummempisävyinen "Night Force"-versio ja vuonna 1991 vain Euroopan markkinoille tarkoitettu raitakuvioinen "Tiger Force"-versio. Hahmon joka toisinnossa on käytetty samaa muottia, eli ne eroavat toisistaan vain väritykseltään. Vuosina 2016 ja 2017 Sneak Peekista ilmestyi kaksi "Collector's Club"-varianttia. Niissä hahmo oli saanut uuden ulkonäön, eikä se enää muistuttanut Owen Kingiä.
Owen King ei todellakaan ollut ainoa todellinen ihminen, joka päätyi G.I. Joe -leluksi. Vuonna 1985 vapaapainija Sgt. Slaughter sai oman nimikkohahmonsa sarjaan ja hänen jälkeensä yhteensä kolmisenkymmentä muuta. Joukossa oli niin tosielämän sotilaita kuten George Patton, Yhdysvaltain presidentti Dwight Eisenhower – ja jopa Larry Hama itse. Hän lainasi piirteensä Tunnel Rat -hahmolle vuonna 1987.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti